Napój alkoholowy






Czerwone wino


Napój alkoholowy – napój zawierający etanol, jedna z najpopularniejszych używek. Napoje alkoholowe dzielone są na piwa, wina oraz alkohole spirytusowe. Spożywanie napojów alkoholowych jest legalne w większości krajów, a ponad 100 państw posiada przepisy regulujące ich produkcję, sprzedaż i spożywanie. W Polsce, według definicji ustawowej, napój alkoholowy to każdy produkt przeznaczony do spożycia zawierający więcej niż 0,5% alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego[1].




Spis treści






  • 1 Podział


    • 1.1 Wysokoprocentowe napoje alkoholowe


    • 1.2 Średnio- i niskoprocentowe napoje alkoholowe


    • 1.3 Koktajle




  • 2 Historia


  • 3 Spożycie


  • 4 Cena


  • 5 Ograniczenia prawne w obrocie napojami alkoholowymi


  • 6 Zobacz też


  • 7 Przypisy


  • 8 Linki zewnętrzne





Podział |




Strefy popularności alkoholu w Europie

     pas wódki


     pas piwa


     pas wina





Wysokoprocentowe napoje alkoholowe |


Są to spirytus, wódki, nalewki, likiery i inne trunki zawierające destylowany alkohol. Mogą zawierać dodatki: cukier, owoce, zioła, przyprawy, a nawet kwiatostany. Klasyfikacja jest trudna, ponieważ czasami pod jedną nazwą może kryć się alkohol sporządzony – w zależności od receptury – na przykład jako nalewka lub likier lub też do sporządzenia danego trunku mógł być użyty koniak.


Zgodnie z definicją przyjętą na potrzeby Ustawy o wyrobie napojów spirytusowych oraz o rejestracji i ochronie oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych, napojem spirytusowym jest m.in. napój o zawartości alkoholu wynoszącej minimum 15% obj.[2]


Rodzaje wysokoprocentowych napojów alkoholowych:



  • absynt

  • anyżówka

  • arak

  • archi

  • armagnac

  • bimber

  • burbon

  • calvados

  • gin

  • genever

  • grappa

  • koniak


  • rakija
    • brandy



  • likiery


    • ajerkoniak – likier jajeczny


    • alasz – likier kminkowy


    • amaretto – likier migdałowy


    • echt stonsdorfer – likier ziołowy na bazie borówek i górskich ziół


    • goldwasser – likier ziołowy z płatkami złota


    • malibu – likier kokosowy na bazie rumu

    • sambuca




  • nalewki

    • piołunówka

    • orzechówka

    • cytrynówka

    • malinówka

    • nalewka z wiśni

    • dereniówka

    • smorodinówka




  • ratafia – likier lub wódka wieloowocowa

  • rum

  • rumtopf

  • śliwowica

  • tequila

  • whisky

  • winiak


  • wódka

    • siwucha


    • wódki smakowe

      • schnapps

      • pálinka

      • wiśniówka

      • żubrówka









Średnio- i niskoprocentowe napoje alkoholowe |




Piwa


Są to wina, miody pitne i piwa. Wina można podzielić ze względu na kolor, z uwagi na to, z czego są przyrządzane, lub ze względu na zawartość cukru (wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie). Znawcy twierdzą, że na miano prawdziwego wina zasługują tylko wina gronowe.




  • wino

    • gronowe (z winogron)

      • sherry

      • porto

      • sangria

      • wermut


      • wino musujące

        • szampan

        • cava





    • owocowe (z innych owoców, np. z jabłek)

      • cydr

      • tanie wino





  • inne

    • colonche

    • sake

    • kumys




Piwa też mogą być silniejsze, słabsze lub bezalkoholowe, jednakże zasadniczą różnicę między różnymi gatunkami piw stanowi ich proces produkcji. Poza tym wyróżnić można piwa jasne i ciemne.




  • piwo

    • piwo jasne


    • piwo ciemne
      • porter




  • podpiwek


  • miód pitny


Koktajle |


Do napojów alkoholowych zalicza się również aperitify i koktajle, czyli napoje uzyskiwane po połączeniu różnych rodzajów alkoholi i soków, z dodatkiem specyficznych przypraw i substancji barwnikowych.



  • aperitif

  • drink

  • long drink



Historia |


Do napojów alkoholowych znanych najdłużej należy wino oraz piwo, natomiast w Polsce miód pitny (otrzymywany przez sfermentowanie roztworu miodu w wodzie). Robienie miodu pitnego było rytualnym aktem większości antycznych kultur i niektórzy archeolodzy twierdzą, że nabycie umiejętności produkcji alkoholu zapoczątkowało proces przeistoczenia się ludzkości z „dzikiej” w cywilizowaną. Destylacja wina do produkcji wysokoprocentowych napojów alkoholowych została odkryta przez arabskiego alchemika Gebera, a jego metody zostały zaadaptowane przez Europejczyków. Uważano, że alkohol posiada właściwości magiczne i lecznicze, a proces jego destylacji był licencjonowany przez rządy w większości krajów. W Indiach napoje alkoholowe uważa się za święte i poświęcone są one bogu Warunie. Tradycja serwowania aromatyzowanych wódek (likierów) dla gości po spożytym obiedzie uważana jest tam za gwarancję zdrowia i bezpieczeństwa. Tradycja chińska twierdzi, że zatrucie alkoholowe u ludzi spowodowane jest nieumiejętnością kooperacji z bardzo mocnymi duchowymi siłami zawartymi w napojach alkoholowych[3].



Spożycie |


W Polsce w 2013 roku spożycie alkoholu w przeliczeniu na osobę wyniosło 9,67 l[4].




Spożycie alkoholu w litrach per capita (powyżej 15. roku życia) na rok



Cena |


Cena prostych napojów alkoholowych (wódek czystych i spirytusu spożywczego) w wielu krajach wynika z podatków (akcyzy) nakładanych na te produkty, a nie z kosztów ich produkcji. Rzeczywisty koszt wytworzenia 1 litra spirytusu to około 0,50 euro, gdy jest on otrzymywany przez fermentację, i jeszcze taniej, jeśli pochodzi z syntezy bezpośredniej[5][6].



Ograniczenia prawne w obrocie napojami alkoholowymi |


W Polsce obrót napojami alkoholowymi wymaga posiadania stosownego zezwolenia.


Art. 15 ustawy z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (Dz.U. z 2018 r. poz. 2137) zakazuje sprzedaży napojów alkoholowych osobom nietrzeźwym, do lat 18 oraz na kredyt i pod zastaw.



Zobacz też |












  • alkoholizm oraz abstynencja od alkoholu

  • działanie etanolu na organizm człowieka

  • napoje bezalkoholowe

  • prowadzenie pojazdu w stanie nietrzeźwości

  • zawartość alkoholu we krwi



Przypisy |




  1. Obwieszczenie Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 25 października 2018 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi. Art. 46 ust. 1 (Dz.U. z 2018 r. poz. 2137).


  2. Parlament UE iP.U. Rada Parlament UE iP.U., Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 110/2008 z dnia 15 stycznia 2008 r. w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych oraz uchylające rozporządzenie Rady (EWG) nr 1576/89, 15 stycznia 2008 [dostęp 2018-03-01] .


  3. Alchemical Properties of Foods – AlchemyLab.com.


  4. Minister Zdrowia: Sprawozdanie z wykonania ustawy z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi w okresie od dnia 1 stycznia 2013 r. do dnia 31 grudnia 2013 r.. 2014. [dostęp 2015-07-10].


  5. Sławomir Podlaski. Paliwo z buraków. „Farmer”. 05/2007, 2007-03-15. [dostęp 2010-02-20]. 


  6. Sławomir Podlaski, Burak cukrowy jako surowiec do produkcji etanolu.



Linki zewnętrzne |


  • Mity i fakty o alkoholu









這個網誌中的熱門文章

12.7 cm/40 Type 89 naval gun

University of Vienna

Rikitea