Baba wielkanocna






Baba wielkanocna posypana cukrem pudrem


Baba wielkanocna – polskie tradycyjne wielkanocne pieczywo cukiernicze.



Charakterystyka |


Ciasto baby wielkanocnej przyrządzane jest z drożdży piekarskich lub piwnych rozczynionych ciepłym mlekiem i wymieszanych z mąką i cukrem oraz szczyptą soli. Taki rozczyn jest odstawiany do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, dodawane są jajka, mąka oraz rozmaite bakalie. Niekiedy ciasto zaparza się wrzącym mlekiem. Oryginalne baby wypiekano w karbowanych formach w kształcie ściętego stożka, a po upieczeniu oblewano je białym lub różowym lukrem[1].



Historia |




Tradycyjna forma do pieczenia babki


Baby po raz pierwszy były pieczone w Rzeczypospolitej Obojga Narodów pod koniec XVII wieku. Za czasów Stanisława Augusta Poniatowskiego rozpowszechniły się w krajach europejskich, a szczególnie we Francji[1].









Przypisy |




  1. ab Obyczaje, języki, ludy świata. Warszawa: Wydawnictwo naukowe PWN, 2007, s. 77. ISBN 83-01-14874-8.







這個網誌中的熱門文章

12.7 cm/40 Type 89 naval gun

University of Vienna

Rikitea