Wołowina
Wołowina (mięso wołowe) – mięso otrzymane z bydła o wieku powyżej pół roku. Jest jednym z najważniejszych mięs kuchni europejskiej i amerykańskiej.
Pięcioma największymi producentami wołowiny są: Stany Zjednoczone, Brazylia, Unia Europejska, Chiny oraz Indie. Najdroższa na świecie jest wołowina Kobe.
W Polsce bardzo rzadko hoduje się rasy mięsne bydła. Powoduje to, że polska wołowina rzadko kiedy osiąga jakość spotykaną w krajach o większej tradycji w zakresie spożycia wołowiny. Czasem można spotkać w Polsce w sprzedaży mięso wołowe argentyńskie czy amerykańskie, z typowych ras mięsnych. Charakteryzuje się ono zupełnie innymi właściwościami kulinarnymi – np. nie staje się twarde w procesie duszenia.
Spis treści
1 Popularne dania z wołowiny
2 Rodzaje mięsa wołowego
2.1 Mięsa do smażenia (grilowania)
2.2 Mięsa do pieczenia
2.3 Mięsa do gotowania i duszenia
2.4 Podroby
3 Klasy mięsa wołowego
4 Rasy mięsne
5 Zagrożenia przy spożyciu
6 Zobacz też
7 Linki zewnętrzne
Popularne dania z wołowiny |
- Steki
- Hamburgery
Pieczeń (roast beef)- Gulasze
Rodzaje mięsa wołowego |
Mięsa do smażenia (grilowania) |
- Polędwica
- Antrykot
- Pachwina
- Żeberka
- Karkówka
Mięsa do pieczenia |
- Łopatka
- Udziec
- Rumsztyk
Mięsa do gotowania i duszenia |
- Szyja
- Łopatka
- Udziec
- Goleń
Pręga (rosół, galantyna ze względu na dużą zawartość naturalnego kolagenu)- Ogon
- Ligawa
Podroby |
- Flaczki
- Serce
- Wątroba
- Ozór
- Polika
- Nerki
- Jądra
- Wymię
- Ogon
- Płuca
- Śledziona
- Mózg
Klasy mięsa wołowego |
- klasa I, symbol: woł. b/k I, opis: chude, nieścięgniste
- klasa II, symbol: woł. b/k II, opis: chude, ścięgniste
- klasa III, symbol: woł. b/k III, opis: tłuste
- klasa IV, symbol: woł. b/k IV, opis: krwawe
- klasa V, symbol: woł. b/k V, opis: ścięgna, powięzi
Od klasy mięsa zależy jego cena, możliwości wykorzystania, walory odżywcze i smakowe.
Rasy mięsne |
- Aberdeen angus
- Brahman
- Charolaise
- Chianina
- Hereford
- Limousine
- Piemontes
- Salers
- Wagyū
Zagrożenia przy spożyciu |
Spożywanie mięsa bydła chorego na encefalopatię gąbczastą bydła (BSE) może prowadzić do choroby Creutzfeldta-Jakoba.
Zobacz też |
- Baranina
- Cielęcina
- Dziczyzna
- Jagnięcina
- Konina
- Wieprzowina
Linki zewnętrzne |
- Meats cuts and joints – Fleischteilstücke – Carni Dalla – Taglio de carne – Corte de carne, www.interviandes.com [zarchiwizowane z adresu 2014-06-20] (fr. • ang. • niem. • port. • hiszp. • wł.).
- Potrawy z mięsa wołowego
Kontrola autorytatywna (mięso):
LCCN: sh85012809
NDL: 00562737
- WorldCat