Ciasto

Multi tool use
Multi tool use







Ten artykuł dotyczy ciasta jako masy. Zobacz też: ciasto (deser).


Dough.jpg




Zagniecione ciasto


Ciasto – plastyczna i elastyczna masa powstała przez zagniecenie mąki, wody i innych składników, np. cukru, jajek, tłuszczów.


Niektóre ciasta, np. na bezy lub makaroniki nie zawierają w swoim składzie w ogóle mąki. Do wielu ciast dodaje się nie wodę, lecz mleko, maślankę, kefir, jogurt, roztopione masło, olej, sok owocowy, napój gazowany itp. Zdarza się też, że nie ma w nich żadnego płynu, tylko jajka, np. ciasta na biszkopty, lub też miód, np. ciasta na niektóre pierniki i miodowniki. W zależności od przeznaczenia może zostać poddane fermentacji przy pomocy drożdży lub zakwasu, co spulchnia lub czasami zakwasza ciasto. W celu spulchnienia ciasta używa się również np. sody oczyszczonej, proszku do pieczenia, lub piany z białek.


Ciasta można piec, gotować i smażyć, a otrzymuje się makarony, kluski, pieczywo zwykłe (chleby), półcukiernicze (chały, strucle) i cukiernicze (ciasta, ciastka, torty).



Zobacz też |











  • zarabianie ciasta

  • wyrabianie ciasta



Bibliografia |


  • Maciej Halbański: Leksykon sztuki kulinarnej. Warszawa: Wydawnictwo „Watra”, 1986. ISBN 83-225-0106-4.








vrQM0a,CtRT4ymbYfWwpR5uZIu1EdM Y5w4j RkD4 VIdNPZpo Iz5ylOH4TLqEPf,i agaCh
uEOk U,h7v8lxuL955HWEw86ih9HPjmj,jQl0pEzs,Z8F1

這個網誌中的熱門文章

Lanžov

Rikitea

Electric locomotive