Lepkość
Odtwórz plik multimedialny
Lepkość (wiskoza, z łac. viscosus ‘lepki’)[2] – właściwość płynów i plastycznych ciał stałych charakteryzująca ich tarcie wewnętrzne wynikające z przesuwania się względem siebie warstw płynu podczas przepływu[3] (nie jest to natomiast opór przeciw płynięciu powstający na granicy płynu i ścianek naczynia, w warstwie granicznej.). Lepkość jest jedną z najważniejszych cech płynów (cieczy i gazów).
Inne znaczenie słowa „lepkość” odnosi się do „czepności” – terminu stosowanego w dziedzinie klejów.
Zgodnie z laminarnym modelem przepływu lepkość wynika ze zdolności płynu do przekazywania pędu pomiędzy warstwami poruszającymi się z różnymi prędkościami.
Różnice w prędkościach warstw są charakteryzowane w modelu laminarnym przez szybkość ścinania. Przekazywanie pędu zachodzi dzięki pojawieniu się na granicy tych warstw naprężeń ścinających. Wspomniane warstwy są pojęciem hipotetycznym, w rzeczywistości zmiana prędkości zachodzi w sposób ciągły (zobacz: gradient), a naprężenia można określić w każdym punkcie płynu. Model laminarny lepkości zawodzi też przy przepływie turbulentnym, powstającym np. na granicy płynu i ścianek naczynia. Dla przepływu turbulentnego jak dotąd nie istnieją dobre modele teoretyczne.
Płyn nielepki to płyn o zerowej lepkości (→ nadciekłość).
Dziedziną nauki zajmującą się badaniami nad lepkością jest reologia. Pomiary lepkości prowadzi się na wiskozymetrach i reowiskozymetrach.
Współczynnik lepkości dynamicznej dla rozrzedzonych gazów doskonałych jest proporcjonalny do pierwiastka z temperatury (jest to wynikiem ruchu cząsteczek gazów), a nie zależy od ciśnienia. Dla cieczy współczynnik ten jest odwrotnie proporcjonalny do temperatury, a rośnie wraz ze wzrostem ciśnienia (jest to spowodowane oddziaływaniem międzycząsteczkowym).
Spis treści
1 Lepkość dynamiczna
1.1 Lepkość dynamiczna wybranych substancji
2 Lepkość kinematyczna
3 Lepkość względna
4 Zobacz też
5 Przypisy
6 Bibliografia
Lepkość dynamiczna |
Lepkość dynamiczna wyraża stosunek naprężeń ścinających do szybkości ścinania:
- μ=τγ˙{displaystyle mu ={frac {tau }{dot {gamma }}}}
Jednostką lepkości dynamicznej w układzie SI jest paskal·sekunda o wymiarze kilogram·metr−1·sekunda−1
- [μ]=Pa⋅s=kgm⋅s{displaystyle [mu ]=operatorname {Pa} cdot operatorname {s} ={frac {operatorname {kg} }{operatorname {m} cdot operatorname {s} }}}
W układzie CGS jednostką lepkości dynamicznej jest puaz (P).
- 1 P = 1 dyn·s/cm2 = 1 g·cm−1·s−1 = 0,1 Pa·s
Lepkość dynamiczna wybranych substancji |
Współczynniki lepkości wybranych substancji:
- Ciecze:
woda[4]:
- 0 °C: 1,79 mPa·s
- 25 °C: 0,89 mPa·s
- 100 °C: 0,28 mPa·s
gliceryna (25 °C): 934 mPa·s[4]
miód: 2–10 Pa·s
etanol (25 °C): 1,07 mPa·s[4]
rtęć (20 °C): 1,554 mPa·s[5]
fenol (45 °C): 4,036 mPa·s[6]
smoła (20 °C): ~107 Pa·s[5]
krew (37 °C): ~3,5 mPa·s[7]
- Gazy:
powietrze (0 °C): 17,08 μPa·s[5]
wodór[5]:
- 0 °C: 8,35 μPa·s
- 827 °C: 21,37 μPa·s
Lepkość kinematyczna |
Lepkość kinematyczna, nazywana też kinetyczną[8], jest stosunkiem lepkości dynamicznej do gęstości płynu:
- ν=μρ{displaystyle nu ={frac {mu }{rho }}}
Lepkość kinematyczną w układzie SI wyraża się w m2·s−1.
W układzie CGS jednostką lepkości kinematycznej jest stokes: 1 St = 1 cm2·s−1 = 10−4 m2·s−1.
Lepkość względna |
Lepkość względna jest to stosunek lepkości dynamicznej badanej cieczy do lepkości cieczy wzorcowej (najczęściej wody). Jest to wielkość bezwymiarowa. Można ją wyznaczyć poprzez porównanie czasu wypływu danej cieczy w porównaniu do czasu wypływu cieczy wzorcowej przez otwór kubka wypływowego (lakiery, farby) lub lepkościomierza porównawczego (oleje smarne).
Dla rozróżnienia lepkości względnej mierzonej w różnych lepkościomierzach porównawczych stosuje się oznaczenia:
- stopień Englera, °E (Polska i większość krajów europejskich)
- stopień Barbiego, °B (Francja)
- sekunda Redwooda, RI (Wielka Brytania)
- sekunda Saybolta, SUS (USA).
Zobacz też |
- mechanika płynów
- płyn newtonowski
Przypisy |
↑ R Edgeworth, B J Dalton, T Parnell. The pitch drop experiment. „Eur. J. Phys”. 5 (4), s. 198–200, 1984. DOI: 10.1088/0143-0807/5/4/003.
↑ Słownik Wyrazów Obcych: WISK(O)-.
↑ Encyklopedia techniki. Chemia. Warszawa: WNT, 1965.
↑ abc CRC Handbook of Chemistry and Physics, 87th ed., CRC Press LLC, Boca Raton, USA, 2007.
↑ abcd Współczynniki lepkości.
↑ Fenol.
↑ Viscosity – The Physics Hypertextbook.
↑ Od gr. kinēma dpn. kinēmatos ‘ruch’. Słownik Wyrazów Obcych KINO-.
Bibliografia |
Ilustrowana encyklopedia dla wszystkich. Fizyka, Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa 1991, wyd.3, ISBN 83-204-1192-0.
Szczepan Szczeniowski Fizyka doświadczalna. Ciepło i fizyka molekularna. Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa (1953)- Bronisław Średniawa, Jan Weyssenhoff Mechanika środowisk rozciągłych, Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa-Kraków 1969
- Zbigniew Lawrowski: Tribologia. Tarcie, zużywanie i smarowanie. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 1993.
Kontrola autorytatywna (zmienna intensywna):
GND: 4063625-2
NDL: 00568098
BNCF: 20852