Lepkość







Eksperyment ukazujący lepkość paku lub smoły. Jest ona około 2,3×1011 większa od lepkości wody[1]




Plik:09. Вискозност на течности.ogvOdtwórz plik multimedialny


Lepkość (wiskoza, z łac. viscosus ‘lepki’)[2] – właściwość płynów i plastycznych ciał stałych charakteryzująca ich tarcie wewnętrzne wynikające z przesuwania się względem siebie warstw płynu podczas przepływu[3] (nie jest to natomiast opór przeciw płynięciu powstający na granicy płynu i ścianek naczynia, w warstwie granicznej.). Lepkość jest jedną z najważniejszych cech płynów (cieczy i gazów).


Inne znaczenie słowa „lepkość” odnosi się do „czepności” – terminu stosowanego w dziedzinie klejów.


Zgodnie z laminarnym modelem przepływu lepkość wynika ze zdolności płynu do przekazywania pędu pomiędzy warstwami poruszającymi się z różnymi prędkościami.


Różnice w prędkościach warstw są charakteryzowane w modelu laminarnym przez szybkość ścinania. Przekazywanie pędu zachodzi dzięki pojawieniu się na granicy tych warstw naprężeń ścinających. Wspomniane warstwy są pojęciem hipotetycznym, w rzeczywistości zmiana prędkości zachodzi w sposób ciągły (zobacz: gradient), a naprężenia można określić w każdym punkcie płynu. Model laminarny lepkości zawodzi też przy przepływie turbulentnym, powstającym np. na granicy płynu i ścianek naczynia. Dla przepływu turbulentnego jak dotąd nie istnieją dobre modele teoretyczne.


Płyn nielepki to płyn o zerowej lepkości (→ nadciekłość).


Dziedziną nauki zajmującą się badaniami nad lepkością jest reologia. Pomiary lepkości prowadzi się na wiskozymetrach i reowiskozymetrach.


Współczynnik lepkości dynamicznej dla rozrzedzonych gazów doskonałych jest proporcjonalny do pierwiastka z temperatury (jest to wynikiem ruchu cząsteczek gazów), a nie zależy od ciśnienia. Dla cieczy współczynnik ten jest odwrotnie proporcjonalny do temperatury, a rośnie wraz ze wzrostem ciśnienia (jest to spowodowane oddziaływaniem międzycząsteczkowym).




Spis treści






  • 1 Lepkość dynamiczna


    • 1.1 Lepkość dynamiczna wybranych substancji




  • 2 Lepkość kinematyczna


  • 3 Lepkość względna


  • 4 Zobacz też


  • 5 Przypisy


  • 6 Bibliografia





Lepkość dynamiczna |


Lepkość dynamiczna wyraża stosunek naprężeń ścinających do szybkości ścinania:


μγ˙{displaystyle mu ={frac {tau }{dot {gamma }}}}{displaystyle mu ={frac {tau }{dot {gamma }}}}

Jednostką lepkości dynamicznej w układzie SI jest paskal·sekunda o wymiarze kilogram·metr−1·sekunda−1


]=Pa⋅s=kgm⋅s{displaystyle [mu ]=operatorname {Pa} cdot operatorname {s} ={frac {operatorname {kg} }{operatorname {m} cdot operatorname {s} }}}[mu ]=operatorname{Pa}cdot operatorname{s}=frac{operatorname{kg}}{operatorname{m}cdotoperatorname{s}}

W układzie CGS jednostką lepkości dynamicznej jest puaz (P).


1 P = 1 dyn·s/cm2 = 1 g·cm−1·s−1 = 0,1 Pa·s


Lepkość dynamiczna wybranych substancji |


Współczynniki lepkości wybranych substancji:


Ciecze:



  • woda[4]:

    • 0 °C: 1,79 mPa·s

    • 25 °C: 0,89 mPa·s

    • 100 °C: 0,28 mPa·s




  • gliceryna (25 °C): 934 mPa·s[4]


  • miód: 2–10 Pa·s


  • etanol (25 °C): 1,07 mPa·s[4]


  • rtęć (20 °C): 1,554 mPa·s[5]


  • fenol (45 °C): 4,036 mPa·s[6]


  • smoła (20 °C): ~107 Pa·s[5]


  • krew (37 °C): ~3,5 mPa·s[7]


Gazy:



  • powietrze (0 °C): 17,08 μPa·s[5]


  • wodór[5]:

    • 0 °C: 8,35 μPa·s

    • 827 °C: 21,37 μPa·s





Lepkość kinematyczna |


Lepkość kinematyczna, nazywana też kinetyczną[8], jest stosunkiem lepkości dynamicznej do gęstości płynu:


νρ{displaystyle nu ={frac {mu }{rho }}}{displaystyle nu ={frac {mu }{rho }}}

Lepkość kinematyczną w układzie SI wyraża się w m2·s−1.


W układzie CGS jednostką lepkości kinematycznej jest stokes: 1 St = 1 cm2·s−1 = 10−4 m2·s−1.



Lepkość względna |


Lepkość względna jest to stosunek lepkości dynamicznej badanej cieczy do lepkości cieczy wzorcowej (najczęściej wody). Jest to wielkość bezwymiarowa. Można ją wyznaczyć poprzez porównanie czasu wypływu danej cieczy w porównaniu do czasu wypływu cieczy wzorcowej przez otwór kubka wypływowego (lakiery, farby) lub lepkościomierza porównawczego (oleje smarne).
Dla rozróżnienia lepkości względnej mierzonej w różnych lepkościomierzach porównawczych stosuje się oznaczenia:



  • stopień Englera, °E (Polska i większość krajów europejskich)

  • stopień Barbiego, °B (Francja)

  • sekunda Redwooda, RI (Wielka Brytania)

  • sekunda Saybolta, SUS (USA).



Zobacz też |



  • mechanika płynów

  • płyn newtonowski



Przypisy |




  1. R Edgeworth, B J Dalton, T Parnell. The pitch drop experiment. „Eur. J. Phys”. 5 (4), s. 198–200, 1984. DOI: 10.1088/0143-0807/5/4/003. 


  2. Słownik Wyrazów Obcych: WISK(O)-.


  3. Encyklopedia techniki. Chemia. Warszawa: WNT, 1965.


  4. abc CRC Handbook of Chemistry and Physics, 87th ed., CRC Press LLC, Boca Raton, USA, 2007.


  5. abcd Współczynniki lepkości.


  6. Fenol.


  7. Viscosity – The Physics Hypertextbook.


  8. Od gr. kinēma dpn. kinēmatos ‘ruch’. Słownik Wyrazów Obcych KINO-.



Bibliografia |




  • Ilustrowana encyklopedia dla wszystkich. Fizyka, Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa 1991, wyd.3, ​ISBN 83-204-1192-0​.


  • Szczepan Szczeniowski Fizyka doświadczalna. Ciepło i fizyka molekularna. Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa (1953)

  • Bronisław Średniawa, Jan Weyssenhoff Mechanika środowisk rozciągłych, Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa-Kraków 1969

  • Zbigniew Lawrowski: Tribologia. Tarcie, zużywanie i smarowanie. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 1993.









這個網誌中的熱門文章

12.7 cm/40 Type 89 naval gun

Rikitea

University of Vienna