Terra rossa

Multi tool use
Multi tool use




Terra rossa (wł. czerwona ziemia) – czerwona gleba lub osad wypełniający pustki krasowe, tworząca się w wyniku krasowienia wapieni w klimacie śródziemnomorskim lub tropikalnym, podobna do gleb laterytowych. Składa się głównie z wodorotlenków, uwodnionych tlenków glinu i wodorotlenku żelaza.


W Polsce terra rossa występuje m.in. w pustkach krasowych wapieni dewońskich Gór Świętokrzyskich.


Na terenie Australii terra rossa występuje w rejonie Coonawarry, z tego regionu pochodzą najlepsze w Australii wina czerwone z odmian cabernet sauvignon i shiraz ze słodką, "miękką" taniną o aromacie mięty[1].



Zobacz też |


  • skały alitowe


Przypisy |




  1. Jens Priewe: Wino. Warszawa: "Świat Książki", 2003. ISBN 83-7311-784-9.



Bibliografia |


  • W. Jaroszewski (red.). Przewodnik do ćwiczeń z geologii dynamicznej. Wydawnictwa Geologiczne. Warszawa, 1986. ​ISBN 83-220-0196-7​.




Ild1QuV,Eq eK7DTbrZD wp0wo6sXveukAxikiZaU,B dJ0UUV
S56BY4lxlRblnLnJ,Ih1mTEAtUdLyEIEd,iNjH,6zAO84eC,7s UcuOi,gY,dVLrXmUXEffYg7,FW5nfv1ak,EBTcNidMIaxR,Y LsJPz

這個網誌中的熱門文章

Lanžov

Rikitea

Electric locomotive