Terra rossa




Terra rossa (wł. czerwona ziemia) – czerwona gleba lub osad wypełniający pustki krasowe, tworząca się w wyniku krasowienia wapieni w klimacie śródziemnomorskim lub tropikalnym, podobna do gleb laterytowych. Składa się głównie z wodorotlenków, uwodnionych tlenków glinu i wodorotlenku żelaza.


W Polsce terra rossa występuje m.in. w pustkach krasowych wapieni dewońskich Gór Świętokrzyskich.


Na terenie Australii terra rossa występuje w rejonie Coonawarry, z tego regionu pochodzą najlepsze w Australii wina czerwone z odmian cabernet sauvignon i shiraz ze słodką, "miękką" taniną o aromacie mięty[1].



Zobacz też |


  • skały alitowe


Przypisy |




  1. Jens Priewe: Wino. Warszawa: "Świat Książki", 2003. ISBN 83-7311-784-9.



Bibliografia |


  • W. Jaroszewski (red.). Przewodnik do ćwiczeń z geologii dynamicznej. Wydawnictwa Geologiczne. Warszawa, 1986. ​ISBN 83-220-0196-7​.




這個網誌中的熱門文章

12.7 cm/40 Type 89 naval gun

Rikitea

University of Vienna