Biochemia




Biochemia – nauka zajmująca się chemią w organizmach żywych, a w szczególności biosyntezą, strukturą, stężeniem, funkcjami (w tym skutkami niedoboru oraz nadmiaru) i przemianami substancji chemicznych w organizmach (z uwzględnieniem aspektów energetycznych)[1].


Typowe związki chemiczne będące przedmiotem badań biochemicznych to biopolimery (np. białka (w tym enzymy), polisacharydy i kwasy nukleinowe, tj. RNA i DNA), aminokwasy, węglowodany, lipidy, nukleotydy, hormony i in.


Do dziedzin nauki blisko związanych lub zazębiających się z biochemią należą:



  • biologia molekularna

  • chemia bioorganiczna

  • chemia bionieorganiczna

  • chemia medyczna

  • chemia leków

  • chemia środowiska

  • biotechnologia

  • cytologia

  • biofizyka

  • biogeochemia


  • cytochemia (chemia komórki)


  • histochemia (chemia tkanek)




Spis treści






  • 1 Zobacz też


  • 2 Przypisy


  • 3 Bibliografia


  • 4 Linki zewnętrzne





Zobacz też |


  • Polskie Towarzystwo Biochemiczne


Przypisy |




  1. Encyklopedia techniki. Chemia, WładysławW. Gajewski (red.), wyd. 1, Warszawa: Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 1965, OCLC 33835352 .



Bibliografia |



  1. Lubert Stryer: Biochemia. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 2003. ISBN 83-01-13978-1.

  2. Robert Kincaid Murray, Daryl K. Granner, Victor W. Rodwell: Biochemia Harpera ilustrowana. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2008. ISBN 978-83-200-3963-4.



Linki zewnętrzne |



















  • Zestaw wykładów z biochemii, Uniwersytet Warszawski









這個網誌中的熱門文章

12.7 cm/40 Type 89 naval gun

Rikitea

University of Vienna