Biochemia
Biochemia – nauka zajmująca się chemią w organizmach żywych, a w szczególności biosyntezą, strukturą, stężeniem, funkcjami (w tym skutkami niedoboru oraz nadmiaru) i przemianami substancji chemicznych w organizmach (z uwzględnieniem aspektów energetycznych)[1].
Typowe związki chemiczne będące przedmiotem badań biochemicznych to biopolimery (np. białka (w tym enzymy), polisacharydy i kwasy nukleinowe, tj. RNA i DNA), aminokwasy, węglowodany, lipidy, nukleotydy, hormony i in.
Do dziedzin nauki blisko związanych lub zazębiających się z biochemią należą:
- biologia molekularna
- chemia bioorganiczna
- chemia bionieorganiczna
- chemia medyczna
- chemia leków
- chemia środowiska
- biotechnologia
- cytologia
- biofizyka
- biogeochemia
cytochemia (chemia komórki)
histochemia (chemia tkanek)
Spis treści
1 Zobacz też
2 Przypisy
3 Bibliografia
4 Linki zewnętrzne
Zobacz też |
- Polskie Towarzystwo Biochemiczne
Przypisy |
↑ Encyklopedia techniki. Chemia, WładysławW. Gajewski (red.), wyd. 1, Warszawa: Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 1965, OCLC 33835352 .
Bibliografia |
- Lubert Stryer: Biochemia. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 2003. ISBN 83-01-13978-1.
- Robert Kincaid Murray, Daryl K. Granner, Victor W. Rodwell: Biochemia Harpera ilustrowana. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2008. ISBN 978-83-200-3963-4.
Linki zewnętrzne |
- Zestaw wykładów z biochemii, Uniwersytet Warszawski
|
Kontrola autorytatywna (nauka interdyscyplinarna):
LCCN: sh85014171
GND: 4006777-4
NDL: 00570312
BNCF: 4898
- WorldCat