Kuchnia hiszpańska




Kuchnia hiszpańska – kuchnia europejska, obejmująca tradycje kulinarne wszystkich regionów współczesnej Hiszpanii.




Spis treści






  • 1 Znaczenie terminu


  • 2 Regiony kulinarne


    • 2.1 Północna Hiszpania


    • 2.2 Wschodnia Hiszpania


    • 2.3 Południowa Hiszpania


    • 2.4 Środkowa Hiszpania


    • 2.5 Baleary


    • 2.6 Wyspy Kanaryjskie




  • 3 Potrawy


    • 3.1 desery i potrawy śniadaniowe


    • 3.2 dania główne


    • 3.3 zakąski i potrawy barowe


    • 3.4 półprodukty


    • 3.5 napoje




  • 4 Wpływy


  • 5 Przypisy





Znaczenie terminu |


Mimo rozpowszechnionej opinii, nie istnieje zestaw cech wspólnych obejmujących wszystkie regiony Półwyspu Iberyjskiego. W skład kuchni hiszpańskiej wchodzą zarówno potrawy o typowo śródziemnomorskim rodowodzie z południowego wybrzeża (kuchnia andaluzyjska), potrawy ludów pasterskich, jak i kuchnia wywodząca się z tradycji morskich (Galicja).



Regiony kulinarne |


Kuchnię hiszpańską można podzielić według regionów Hiszpanii:



Północna Hiszpania |


W kuchni północno hiszpańskiej dominują ryby i owoce morza z Atlantyku. Region jest producentem mleka i krajowych serów. Dzięki całorocznym opadom deszczu dobrze rosną tu ziemniaki, kapusta, słodka kukurydza i inne warzywa. Z rejonów górskich pochodzą szynki i kiełbasy, z których przyrządza się potrawy duszone z fasolą. Do regionu północnej Hiszpanii należy także, kuchnia nowobaskijska, zwana Nueva Cocina Vasca. W regionie Asturii dominują ryby i warzywa, a na deser tradycyjnie podaje się jabłecznik.



Wschodnia Hiszpania |


Na kuchnię śródziemnomorską wschodniego wybrzeża Hiszpanii miały wpływ obce kultury, zwłaszcza rzymskie i arabskie. Oliwki, ryż, pomarańcze, migdały oraz szafran występują w połączeniu z owocami morza i produktami z gór. Kuchnię Katalonii charakteryzują potrawy słodko-pikantne. Tak przyrządzane są duszone ryby, ślimaki i kilka sosów, m.in. ostry sos romesco z czerwonej papryki, pomidorów i chilli Owoce i warzywa, takie jak papryka nora rosną na przybrzeżnych terenach Walencji i Murcji. W obu tych regionach główną potrawą jest paella. W regionie Aragonii suszy się szynki, ze względu na suchy i zimny klimat górski.



Południowa Hiszpania |


Region południowej Hiszpanii to kuchnia andaluzyjska, która ma tradycje arabskie. Arabowie wprowadzili wiele nowych warzyw i przypraw, a także ryż, cytryny, pomarańcze, oliwki i winogrona. W tych stronach przyrządza się mięsa z rożna, sosy z dodatkiem kminku lub szafranu oraz słodycze z tłuczonych migdałów. Powszechnie używa się pomidorów i papryki. Do sałatek stosuje się ocet z miejscowej sherry. Główne dania rybne to smażone sardynki oraz kalmary. W górach podstawą jadłospisu są gulasze i groch. Z tego regionu pochodzą przekąski tapas, które serwowane są w całej Hiszpanii.



Środkowa Hiszpania |


W całej środkowej Hiszpanii serwowane są: dziczyzna, bażanty i kuropatwy, a w Estremadurze jada się także żaby i liny. W Kastylii i Leónie i Kastylii-La Mancha gotuje się jednogarnkowe potrawy z duszonej fasoli lub grochu. Na północy wypieka się chleb, który jest podawany do każdej potrawy. W Kastylii-La Mancha kiełbasy oraz proste dania mięsne z królika lub wieprzowiny przyprawiane są kminkiem i czosnkiem. Natomiast w Kastylii-León piecze się w chlebowych piecach prosięta i jagnięta w całości. Do słodyczy należą małe ciasteczka oraz toledańskie marcepany.



Baleary |


Potrawy różnią się w zależności od wyspy, kuchnia jest podobna do odmiany katalońskiej, łączy się składniki słodkie i pikantne z dodatkiem orzechów i suszonych owoców. Podstawą dań jest wieprzowina, zupy i potrawy z warzyw. Z Maó, stolicy Minorki pochodzi majonez, który podawany jest z rybą lub owocami morza. Majorka jest ojczyzną sobrassady, czyli ostrej kiełbasy a także słodkiej bułki, zwanej ensaïmada.



Wyspy Kanaryjskie |


Kuchnia kanaryjska łączy tradycje kuchni Guanczów z produktami, jak kukurydza i banany, pochodzącymi pierwotnie z innych kontynentów. Z morza wyławia się wiele kolorowych ryb, takich jak purpurowo-żółta vieja podawana z mojo, czyli sosem, którego smak i kolor zależy od dodanych przypraw, takich jak kolendra i papryka. Wiele dań serwuje się z pomarszczonymi papas arrugadas czyli ziemniakami w mundurkach gotowanych w mocno osolonej wodzie. Gofio to mąka jęczmienna używana przez Guanczów, służąca do zagęszczania gulaszu i do wypieku chleba. Wśród deserów jest bienmesabe, czyli słodki krem z migdałów, żółtek i cynamonu.


W XX wieku wiele cech tradycyjnych kuchni regionalnych przemieszało się wzajemnie, jednak w dalszym ciągu olbrzymia większość potraw związana jest z tradycyjnym miejscem swego pochodzenia.



Potrawy |



desery i potrawy śniadaniowe |




  • churros – paluszki z ciasta parzonego smażone w głębokim oleju, zazwyczaj podawane do kawy lub gorącej czekolady


  • arroz con leche – ryż z mlekiem i wanilią na gęsto – potrawa pieczona w piekarniku, podawana na zimno.


  • flan – rodzaj puddingu

  • crema catalana

  • natillas

  • cuajada


  • turrón - odmiana nugatu, najczęściej sprzedawany w formie dużego batonu lub tabliczek, głównym składnikiem są migdały (całe lub zmielone), cukier i miód.[1]


  • alfajor – kruche ciastka z kajmakiem



dania główne |





Tortilla española, Tortilla de patatas




Pescaíto Frito – typowe danie w południowej Hiszpanii




  • paella – potrawa jednogarnkowa na bazie ryżu i szafranu


  • gazpacho – chłodnik z pomidorów i papryki


  • chuleta de cerdo – kotlety wieprzowe


  • fabada – jednogarnkowa potrawa z Asturii, głównymi składnikami są fasola i duża ilość wędlin: chorizo, „morcilla”, boczek


  • tortilla española lub tortilla de patatas – rodzaj omletu z jajek i ziemniaków


  • tortilla francesa – omlet jajeczny


  • gambas a la plancha – krewetki smażone na grillu



zakąski i potrawy barowe |




  • tapas – wszelkiego rodzaju zakąski


  • patatas bravas – ziemniaki pokrojone w kostkę, smażone w głębokim tłuszczu i polane sosem


  • oreja – ucho wołowe smażone we fryturze


  • serranito – kanapka z gotowaną kiełbasą



półprodukty |




  • jamón serrano i jamón iberico – szynki dojrzewające, przygotowywane ze specjalnej odmiany świń


  • fuet – katalońska wędlina, cienka kiełbasa wieprzowa pokryta szlachetną pleśnią


  • chorizo – cała kategoria wieprzowych kiełbas przyprawianych dużą ilością papryki suszonej pimenton


  • marisco – owoce morza, tradycyjnie pochodzące z Galicji

  • szafran


  • oliwki – popularne w Hiszpanii, mogą być dodawane do potraw jako ozdoba

  • oliwa


  • sery (głównie twarde)


    • queso manchego – twardy ser z La Manczy


    • Cabrales – niebieski ser z Asturii





napoje |




  • wina

    • Ribera del Duero

    • sherry

    • Rioja

    • malaga

    • Cava




  • sangria – wino z dodatkiem pokrojonych owoców i lodu

  • tinto de verano – wino czerwone z dodatkiem lodu i słodkiej wody sodowej (gaseosa)


  • Horchata de chufa – napój chłodzący, wytwarzany z Cibory jadalnej


  • Kawa – w kuchni hiszpańskiej zazwyczaj podawana bez mleka (solo), z odrobiną (cortado/tallat) lub w proporcjach 1:1 z gorącym mlekiem i wtedy jest to (con leche/amb llet). Jeszcze inną odmianą jest serwowana kawa na zimno lub ciepło orxata, ze zmielonych migdałów ziemnych i mleka[2].

  • mocne alkohole


    • Brandy de Jerez – brandy z regionu Jerez de la Frontera


    • gin – jałowcówka z Balearów





Wpływy |


Na kuchnie regionów Hiszpanii wpływ miało bardzo wiele różnych tradycji kulinarnych. Wśród nich wyróżnić można:




  • arabską – użycie ryżu i szafranu, a także niektóre desery bakaliowe


  • meksykańską – ziemniaki, papryka


  • angielską – wyrób ginu na Balearach


  • francuską – kremy, ciasta









Przypisy |




  1. Bartłomiej Gołębiowski: Turron. carmona.blox.pl. [dostęp 4 stycznia 2013].


  2. Kuchnia-Barcelona (pol.). 2013. [dostęp 2013-07-05].










這個網誌中的熱門文章

12.7 cm/40 Type 89 naval gun

Rikitea

University of Vienna