Szczawa (woda mineralna)




Szczawa – rodzaj wody mineralnej nasyconej wolnym dwutlenkiem węgla (CO2) w ilości przekraczającej 1000 mg/dm³[1].


Jej powstawanie związane jest z aktywnością tektoniczną, która umożliwia przemieszczanie się CO2 z głębszych warstw skorupy ziemskiej i nasycanie nim płyciej położonych wód podziemnych. Proces ten powiązany jest z rozpuszczaniem skał i mineralizacją wody[1].


W przypadku gdy nasycenie wód CO2 jest niższe niż w szczawach i mieści się w granicach 250–1000 mg/dm³, noszą one nazwę wód kwasowęglowych. Oba typy wód wykorzystywane są w uzdrowiskach oraz są butelkowane[1].



Przypisy |




  1. abc Wody kwasowęglowe i szczawy. mineralne.pgi.gov.pl. [dostęp 2017-01-08].








這個網誌中的熱門文章

12.7 cm/40 Type 89 naval gun

Rikitea

University of Vienna