Vamp




































Vamp

Vamp.jpg
Vamp på Elvefestivalen i Drammen, 19. august 2005

Utmerkelser
Årets spellemann (2006), Spellemannprisen i visesang (1993), Spellemannprisen i visesang (1996), Spellemannprisen i visesang (1998), Spellemannprisen i visesang (2005)
Opphav
Norge Haugesund, Norge
Periode
1991 -
Sjanger
Folk rock, folkemusikk, viser
Plateselskap Universal Music
Nettsted http://www.vamp.no/
Medlemmer

Øyvind Staveland – fiolin, bratsj, trekkspill, fløyter, vokal

Odin Staveland – keyboard, trommer, vokal
Jan Ingvar Toft - vokal, gitar
Bjørn Berge - gitar
Kjetil Dalland - bass


Lars Eirik Støle - tangenter
Tidligere medlemmer

Torbjørn Økland - gitar, mandolin, bouzoki, trompet, kor

Calle Apeland – bass, keyboards, gitar, kor
Vidar Johnsen – vokal, gitar, keyboards, perkusjon
Paul Hansen – vokal, gitar, munnspill
Erling Sande – trommer, perkusjon
Cliffie Grinde – trommer, perkusjon, kor
Birger Mistereggen – trommer, perkusjon, munnharpe


Tore Jamne – trommer, perkusjon



Vamp på Commons


Vamp er et norsk band fra Haugesund som ble startet i 1991. Bandet spiller folkemusikk kombinert med viser og rock. De har til nå gitt ut ni studioalbum, fått ti gullplater, tre platinaplater og to trippelplatina og fem Spellemannpriser. Blant annet ble de kåret til Årets spellemann under Spellemannprisen 2006 etter suksessen med I full symfoni som er et livealbum fra konsertene med Kringkastingsorkestret.


Vamp har etablert en stor og trofast tilhengerskare både i kraft av sin musikk og sine norske tekster. De aller fleste av tekstene er skrevet av norske lyrikere og forfattere. Mest kjent er de for samarbeidet med lyriker Kolbein Falkeid som de har samarbeidet med gjennom hele karrieren. Falkeid står bak brorparten tekstene på de tre første albumene, og hans tekster er blitt brukt på alle albumene. En annen viktig bidragsyter på tekstsiden er Arnt Birkedal som har bidratt med tekster til de aller fleste av utgivelsene, samt Ingvar Hovland som har vært den viktigste bidragsyteren på de to siste albumene. Det meste av musikken er skrevet av Øyvind Staveland og i starten av karrieren også av Jan Ingvar Toft. Senere har også Torbjørn Økland, Carl Øyvind Apeland, Vidar Johnsen, Paul Hansen og Odin Staveland bidratt betydelig som låtskrivere.




Innhold






  • 1 Historie


    • 1.1 De første årene


    • 1.2 Mellom vokalister


    • 1.3 Johnsen-perioden


    • 1.4 Nye medlemmer




  • 2 Medlemmer


    • 2.1 Assosierte medlemmer


    • 2.2 Tidligere medlemmer




  • 3 Diskografi


    • 3.1 Studioalbum


    • 3.2 Andre utgivelser


    • 3.3 Singler




  • 4 Priser og utmerkelser


  • 5 Referanser


  • 6 Eksterne lenker





Historie |



De første årene |


Øyvind Staveland og Torbjørn Økland var initiativtakere til bandet som fikk platekontrakt i 1992. Staveland hadde alt vært i kontakt med lyrikeren Kolbein Falkeid om å sette musikk til hans dikt. Besetningen bestod i tillegg til Staveland på diverse instrumenter og Økland på gitar av Carl Øyvind Apeland (bass), Erling Sande (trommer) og Jan Ingvar Toft (vokal). Det første albumet Godmorgen, søster kom i 1993. Til å begynne med solgte det bare moderat, men etter hvert som Vamps rykte som konsertband skjøt fart, ble gruppen svært populær i hele landet. En annen årsak var at
«Tir n'a Noir» ble spilt mye på radio. Den er fremdeles Vamps mest kjente melodi. Vamp fortsatte å dyrke sitt særpreg på Horisonter fra 1994.


Erling Sande var med som trommeslager frem til 1995, da han ble erstattet av Cliffie Grinde. I 1996 kom Vamp med to utgivelser. Først studioalbumet 13 humler, som i tillegg til tittelsporet blant annet inneholdt «Ingeborg» og «Lindehålsma'en». Deretter kom konsertplaten Folken som ble innspilt på konsertstedet med samme navn i Stavanger. Albumet inneholdt konsertversjoner av kjente Vamp-sanger og en tidligere uutgitt sang «Kun i kveld» med tekst av Steinar Lyse.


I 1998 sluttet Grinde i bandet og Vamp fortsatte uten noen fast trommeslager i besetningen. På Flua på Veggen spilte både Grinde og Tore Jamne trommer. Jamne bidro i tillegg til tre av tekstene på utgivelsen. Albumet inneholdt også tekster av blant andre Inger Hagerup, Ingvar Moe og Gunnar Roalkvam og sangen «Kajsas sang» som er skrevet av og tidligere innspilt med Ole Paus.



Mellom vokalister |


I slutten av 1998 kunngjorde vokalist Jan Ingvar Toft at han ville forlate Vamp. Avslutningen på hans periode som vokalist ble markert med samlealbumet Ei med alt som ble gitt ut i 1999 og inneholder sanger fra Vamps tre første album. Samme år ble Vidar Johnsen hentet inn som ny vokalist og assosiert medlem, i første rekke i konsertsammenheng. Under innspillingen av det neste studioalbumet, En annen sol, medvirket imidlertid ikke Johnsen. I stedet for en fast vokalist ble det benyttet en rekke kjente og etablerte gjestevokalister og solister som Herborg Kråkevik, Anne Grete Preus, Kirsten Bråten Berg, Morten Abel og Leif Ove Andsnes. I tillegg deltok også gamlevokalist Toft som vokalist på sangen «Berget det blå». Albumet ble utgitt 20. september 2000. Både Toft samt trommeslagerne Sande, Grinde og Jamne har opptrådt med Vamp etter at de sluttet som medlemmer i bandet.


I 2001 deltok Vamp under innspillingen av albumet Camomile med den japanske sangerinnen Emi Fujita. Fujita var fra før en kjent artist i hjemlandet, og valgte å spille inn debutplaten med kjente vestlige sanger, blant dem «Tir n'a noir» i engelsk språkdrakt. Deler av albumet ble innspilt på Sandnes med Vamp og Rita Eriksen.



Johnsen-perioden |


I september 2002 kom albumet Månemannen, et album som gjorde Vidar Johnsen til bandets hovedvokalist. Albumet inneholdt tekster av blant andre Hans Børli, Harald Sverdrup, Ottar Engtrø, Håvard Rem, svenske Nils Ferlin og Ingvar Hovland som skulle bli hovedbidragsyter på de neste albumene. I tillegg bidro som vanlig Falkeid og Birkedal med tekster mens Johnsen komponerte flere av melodiene. Tittelsporet «Månemannen» ble gitt ut som single juli samme år.


24. oktober 2005 ble albumet Siste stikk utgitt. Albumet var det andre og siste studioalbumet med Johnsen som hovedvokalist. På denne platen bidro også Øyvind Stavelands sønn Odin Staveland som komponist, trommeslager, pianist og rapper. Etter bare en uke hadde albumet solgt 40 000 eksemplarer og Vamp gikk for første gang i karrieren til topps på VG-lista som Norges mestselgende artister. Albumet ble liggende på salgslistene i 26 uker. 2. november 2005 startet Vamp oppfølgingen av sin nyeste plateutgivelse med turnéstart i Bergen.


Våren 2005 hadde Vamp konserter med Kringkastingsorkestret, Jan Ingvar Toft og Rita Eriksen. Konserten ble tatt opp og vist på NRK og i løpet av høsten 2006 ble den også utgitt på både album og DVD. I tillegg ble «Tir n'a noir»-versjonen fra konserten gitt ut på single. Både album og DVD solgte bra og lå over et halvt år på salgslistene, flere uker som nummer en. I forbindelse med utgivelsene la Vamp og Kringkastingsorkesteret ut på en norgesturné. Også den opprinnelige versjonen av «Tir n'a noir» ble gitt ut som single tidligere det samme året. Sangen hadde allerede begynt å dukke opp på salgslistene som følge av nedlasting, og ble derfor likegodt gitt ut som vanlig singel. Etter suksessen de siste årene, ble Vamp kåret til Årets spellemann under Spellemannprisen 2006.


I februar 2007 ble det klart at Vamp og vokalist Vidar Johnsen hadde avsluttet sitt samarbeid etter at Johnsens kontrakt med bandet gikk ut ved årsskiftet. Bandet annonserte samtidig at 2007 skulle bli et pauseår.


Høsten samme år satte Haugesund Teater opp musikalen «Hallo – adjø» basert på musikken fra Vamp. Stykket hadde premiere i Haugesund 7. september 2007 og ble også framført i Sandnes kulturhus. Totalt ble stykket sett av 15 000 mennesker. Hovedrollene i stykket ble spilt av Jon Eikemo, Elisabeth Moberg, Britt Synnøve Johansen og Grethe Svensen.



Nye medlemmer |


I desember 2007 presenterte bandet to nye assosierte medlemmer foran plateinnspilling og turneer i 2008 og 2009: Paul Hansen fra bandet Cortina som ny hovedvokalist og Odin Staveland som alt hadde bidratt på Siste stikk på keyboard og diverse instrumenter. Senere ble det kjent at Birger Mistereggen var innlemmet som et tredje assosiert medlem som ny trommeslager. Vamp hadde blitt kjent med Mistereggen under konsertene med Kringkastingsorkesteret hvor han var trommeslager og ønsket nå å bruke ham i forbindelse med plate og turné.


Med ny besetning gikk Vamp i studio første halvdel av 2008 for å spille inn sitt åttende studioalbum. I juni ga de ut den første smakebiten fra det kommende albumet i form av singelen «Velkommen inn», mens selve albumet, som fikk navnet St. Mandag, ble utgitt 20. oktober og solgte 80 000.[1] Med unntak av en sang fra det forrige albumet, var dette det første hvor bandmedlemmer selv bidrar med tekster, med fire tekster fra Odin Staveland og en fra Øyvind Staveland. Odin Staveland står også bak flere av melodiene. Etter utgivelsen av albumet startet bandet på en omfattende og landsdekkende turné.



Medlemmer |



  • Øyvind Staveland – fiolin, bratsj, trekkspill, fløyter, vokal (1991-)


Assosierte medlemmer |




  • Odin Staveland – keyboard, trommer, gitar, vokal (2008-)


  • Jan Ingvar Toft – vokal, gitar (1991–1999, 2014-)[2]


  • Bjørn Berge – gitar (2014-)[3]


  • Kjetil Dalland – bass (2014-)


  • Lars Eirik Støle - tangenter (2015-)



Tidligere medlemmer |




  • Torbjørn Økland – gitar, mandolin, bouzouki, trompet, kor (1991-2014)[4]


  • Calle Apeland – bass, keyboard, gitar, kor (1991-2014)[4]


  • Erling Sande – trommer, perkusjon (1991–1995)


  • Cliffie Grinde – trommer, perkusjon, kor (1995–1998)


  • Tore Jamne – trommer, perkusjon (1998–2005, 2010-2014)


  • Vidar Johnsen – vokal, gitar, keyboards, perkusjon (1999–2006)


  • Paul Hansen – vokal, gitar, munnspill (2008-2014)[4]


  • Birger Mistereggen – trommer, perkusjon, munnharpe (2008–2009)



Diskografi |



Studioalbum |




  • Godmorgen, søster (1993, MajorStudio)


  • Horisonter (1994, MajorStudio)


  • 13 humler (1996, MajorStudio)


  • Flua på veggen (1998, MajorStudio)


  • En annen sol (2000, MajorStudio)


  • Månemannen (2002, MajorStudio)


  • Siste stikk (2005, MajorStudio)


  • St. Mandag (2008, MajorStudio)


  • Liten fuggel (2012, MajorStudio)


  • Populas (2015, Universal)



Andre utgivelser |




  • Folken (album) (1996, MajorStudio) – konsertopptak


  • Ei med alt (1999, MajorStudio) – samlealbum


  • Camomile (2002) – album med Emi Fujita


  • I full symfoni (2006, MajorStudio) – konsertopptak


  • I full symfoni (2006, MajorStudio) – konsertopptak i DVD-utgivelse


  • I full symfoni II - Med Kringkastingsorkesteret (2010) konsertopptak og DVD


  • To me alt (2013, Universal)



Singler |



  • «Månemannen» (2002, MajorStudio)

  • «Tir n'a Noir» (2004, MajorStudio) – karaoke-versjon

  • «Tir n'a Noir» (2006, MajorStudio) – opprinnelig versjon fra Godmorgen, søster

  • «Tir n'a Noir» (2006, MajorStudio) – med Kringkastingsorkestret fra I full symfoni

  • «Velkommen Inn» (2008, MajorStudio)

  • «På Bredden» (2008, MajorStudio)

  • «Liten Fuggel» (2012, Universal Music A/S)

  • «Skål» (2012, Universal Music A/S)

  • «Elmer» (2015, Universal Music A/S)

  • «Amilia» (2016, Universal Music A/S)



Priser og utmerkelser |




  • Spellemannprisen 1993 i klassen visesang for albumet Godmorgen, søster


  • Prøysenprisen 1996 sammen med Kolbein Falkeid


  • Spellemannprisen 1996 i klassen visesang for albumet 13 humler


  • Gammleng-prisen 1998 i klassen viser


  • Spellemannprisen 1998 i klassen viser og viserock for albumet Flua på veggen


  • Spellemannprisen 2005 i klassen viser for albumet Siste stikk


  • Årets spellemann under Spellemannprisen 2006



Referanser |




  1. ^ «Vamp i 50.000». Haugesunds Avis - Puls. 22. desember 2010. Besøkt 22. november 2014. 


  2. ^ «Jan Toft tilbake i Vamp». Haugesunds Avis - Puls. 11. juni 2014. Besøkt 22. november 2014. 


  3. ^ «Bjørn Berge blir ny Vamp-gitarist». Haugesunds Avis - Puls. 22. oktober 2014. Besøkt 22. november 2014. 


  4. ^ abc«Flere medlemmer forlater Vamp». NRK.no. 10. juni 2014. Besøkt 22. november 2014. 



Eksterne lenker |



  • Offisielt nettstedRedigere på wikidata

  • (en) Kategori:Vamp – bilder, video eller lyd på Wikimedia CommonsRedigere på wikidata

  • Biografi fra Norsk pop- og rockleksikon







這個網誌中的熱門文章

12.7 cm/40 Type 89 naval gun

Shark

Wiciokrzew