Pieprz











Ten artykuł dotyczy rodzaju roślin zielnych. Zobacz też: Pieprz ziołowy i Pieprz (album).


















































Pieprz


Ilustracja
Pieprz czarny

Systematyka[1]

Domena

eukarionty

Królestwo

rośliny

Klad

rośliny naczyniowe

Klad

Euphyllophyta

Klad

rośliny nasienne

Klasa

okrytonasienne

Klad

magnoliowe

Rząd

pieprzowce

Rodzina

pieprzowate

Rodzaj
pieprz

Nazwa systematyczna

Piper L.
Sp. Pl. 28. 1753




Pieprz żuwny, betel Piper betle





Piper magnificum




Pieprz ozdobny


Pieprz (Piper L.) – rodzaj roślin z rodziny pieprzowatych (Piperaceae). Należą do niego liczne gatunki (według niektórych klasyfikacji ponad 700) występujące na obszarach o klimacie równikowym i zwrotnikowym. Największe znaczenie użytkowe ma pieprz czarny, z nasion którego wytwarzana jest popularna przyprawa. Jest on gatunkiem typowym[2].




Spis treści






  • 1 Morfologia i biologia


  • 2 Systematyka


  • 3 Zastosowanie


  • 4 Przypisy





Morfologia i biologia |


Są to głównie rośliny zielne (wiele jest pnączy), a także krzewy i drzewa[3]. Mają drobne kwiaty zebrane w kwiatostany, owocami są pestkowce lub jagody. Większość gatunków zawiera olejki eteryczne oraz alkaloid piperynę o ostrym, piekącym smaku[3][4]. Liście całobrzegie, ciemnozielone o kształcie od lancetowatego do sercowatego[3].



Systematyka |




Synonimy[5]



Anderssoniopiper Trel., Artanthe Miq., Chavica Miq., Discipiper Trel. & Stehlé, Lepianthes Raf., Lindeniopiper Trel., Macropiper Miq., Ottonia Spreng., Pleiostachyopiper Trel., Pleistachyopiper Trel., Pothomorphe Miq., Trianaeopiper Trel.



Pozycja systematyczna według APweb (aktualizowany system APG IV z 2016)



Rodzaj Piper należy do podrodziny Piperoideae w rodzinie pieprzowatych (Piperaceae) i jest taksonem siostrzanym dla rodzaju peperomia (Peperomia). Rodzina jest z kolei siostrzaną dla kokornakowatych (Aristolochiaceae) i wraz z nią należy do rzędu pieprzowców (Piperales), jednego z czterech w grupie magnoliowych (Magnolioidae) w obrębie okrytonasiennych.[1].



Pozycja w systemie Reveala (1999)



Gromada okrytonasienne (Magnoliophyta Cronquist), podgromada Magnoliophytina Frohne & U. Jensen ex Reveal, klasa Piperopsida Bartl., podklasa pieprzowe (Piperidae Reveal), nadrząd Piperanae Reveala, rząd pieprzowce Piperales Dumort., rodzina pieprzowate (Piperaceae C. Agardh), podrodzina Piperoideae Arn., plemię Pipereae Miq., rodzaj pieprz (Piper L.)[6].



Wykaz gatunków




 Osobny artykuł: Lista gatunków z rodzaju pieprz.


Wybrane gatunki





  • pieprz czarny (Piper nigrum L.)


  • pieprz długi (Piper longum L.)


  • pieprz gwinejski, p. Aszantów, p. czerwony (Piper guineense Schumacher & Thonn.)


  • pieprz kubeba, p. szypułkowy (Piper cubeba L. f.)


  • pieprz metystynowy, p. kawa-kawa (Piper methysticum G. Forst.)


  • pieprz ozdobny (Piper ornatum N.E. Br.)


  • pieprz żuwny, p. betelowy (Piper betel L.)



Zastosowanie |



  • Jest jedną z częściej używanych przypraw. W średniowieczu był przyprawą królów i magnatów. Płacono za niego czystym złotem. Po opłynięciu Afryki przez Portugalczyków i otwarciu drogi morskiej do Indii w końcu XV wieku, jego cena gwałtownie spadła. Obecnie pieprz na szeroką skalę uprawiany jest głównie na Archipelagu Malajskim.

  • Liście pieprzu betelowego i metystynowego są używane do żucia.

  • Niektóre gatunki są uprawiane jako rośliny ozdobne (np. pieprz ozdobny).



Przypisy |




  1. ab Stevens P.F.: Angiosperm Phylogeny Website (ang.). 2001–. [dostęp 2016-08-06].


  2. Index Nominum Genericorum. [dostęp 2009-04-25].


  3. abc Geoff Burnie i inni: Botanica. Rośliny ogrodowe. Könemann, 2005. ISBN 3-8331-1916-0.


  4. Do mierzenia ostrości potraw (w tym pieprzu) wykorzystuje się m.in. skalę Scoville'a.


  5. Germplasm Resources Information Network (GRIN). [dostęp 2009-04-25].


  6. Crescent Bloom: Systematyka rodzaju Piper (ang.). The Compleat Botanica. [dostęp 2009-04-25].















這個網誌中的熱門文章

12.7 cm/40 Type 89 naval gun

Shark

Wiciokrzew