Flawonoidy






Struktura 2-fenylochromanu




Struktura flawonu (2-fenylo-4H-chromen-4-on) z numeracją atomów węgla


Flawonoidy (związki flawonowe) – grupa organicznych związków chemicznych występujących w roślinach, spełniających funkcję barwników, przeciwutleniaczy i naturalnych insektycydów oraz fungicydów, chroniących przed atakiem ze strony owadów i grzybów. Większość z nich jest barwnikami zgromadzonymi w powierzchniowych warstwach tkanek roślinnych, nadając intensywny kolor i ograniczając szkodliwy wpływ promieniowania ultrafioletowego.


Flawonoidy są oparte na szkielecie 2-fenylochromanu lub 3-fenylochromanu (zwanego izoflawonem) przy czym większość typów flawonoidów (poza katechinami i antocyjanidynami) zawiera szkielet flawonu lub izoflawonu, z grupą ketonową w pozycji 4. Flawonoidy różnią się między sobą liczbą i rodzajem podstawników, przy czym różnice między związkami w poszczególnych klasach wynikają zazwyczaj z odmiennej budowy tylko jednego skrajnego pierścienia. Większość flawonoidów zawiera grupy hydroksylowe, z których jedna lub więcej jest zwykle połączona z cząsteczką cukru tworząc glikozydy.


Dotąd rozpoznano ponad 8000 różnych flawonoidów, a 500 z nich zostało lepiej poznanych. Ze względu na budowę chemiczną dzieli się na:




  • flawonole: kwercetyna, kemferol, mirycetyna, moryna i inne


  • flawony: luteolina, apigenina


  • flawanony: hesperydyna, naringenina, eryodoctyol

  • flawanonole


  • izoflawony: daidzeina, genisteina, glicyteina


  • katechiny: katechina, galusan epigallokatechiny, tefalwin i pochodne


  • antocyjanidyny: cyjanidyna, delfinidyna, malwidyna, pelargonidyna, peonidyna, petunidyna


Elementy strukturalne flawonoidów:


Działanie lecznicze niektórych ziół jest uwarunkowane obecnością w nich odpowiednich flawonoidów. Flawonoidy wykazują między innymi działanie:




  • przeciwutleniające, uwarunkowane zdolnością hamowania aktywności lipooksygenaz i cyklooksygenaz oraz zdolnością chelatowania jonów metali przejściowych (np. żelaza), które uczestniczą w reakcjach prowadzących do wytwarzania reaktywnych form tlenu,


  • przeciwzapalnie, dzięki możliwości hamowania kaskady przemian kwasu arachidonowego prowadzącej do powstawania prozapalnych prostaglandyn. Efekt przeciwzapalny obserwowany jest również na skutek hamowania przez flawonoidy syntezy histaminy,

  • uszczelniające naczynia krwionośne, poprzez hamowanie aktywności enzymów proteolitycznych (elastazy, hialuronidazy) co prowadzi do wzmocnienia tkanki łącznej w śródbłonku naczyń, zwiększenia ich elastyczności i uszczelnienia ścianek; takie działanie jest przyczyną obserwowanego efektu przeciwwysiękowego i przeciwobrzękowego,

  • rozkurczowe (spazmolityczne), poprzez hamowanie fosfodiesterazy cAMP, co powoduje rozkurcz mięśni gładkich naczyń krwionośnych, przewodu pokarmowego, dróg moczowych i żółciowych,


  • moczopędne poprzez drażnienie kanalików nerkowych i utrudnianie resorpcji zwrotnej w nerkach.


Ze względu na tak szerokie spektrum działania farmakologicznego, surowce zawierające flawonoidy stosuje się w leczeniu wielu schorzeń. Flawonoidy wchodzą między innymi w skład następujących roślin leczniczych:



  • o działaniu przeciwzapalnym:

    • jasnota biała

    • fiołek trójbarwny

    • arnika górska



  • o działaniu moczopędnym:

    • skrzyp polny

    • pietruszka zwyczajna

    • brzoza brodawkowata

    • nawłoć pospolita



  • o działaniu wzmacniającym na naczynia krwionośne:

    • miłorząb japoński

    • ruta zwyczajna




Flawonoidy są związkami występującymi powszechnie w roślinach, dzięki czemu stanowią codzienny element diety przeciętnego człowieka (ok. 1 g/dzień).
Występują m.in. w owocach (szczególnie owocach cytrusowych), warzywach (np. pomidory, papryka i brokuły), roślinach strączkowych (np. soi), herbacie, yerba mate i czerwonym winie.


Zawartość poszczególnych flawonoidów w warzywach czy owocach jest różna. Najbardziej popularnym i najlepiej poznanym flawonoidem jest kwercetyna i jej glikozydy.



Wpływ na płody ludzkie |


Stwierdzono iż flawonoidy są silnymi inhibitorami topoizomeraz i mogą wywoływać pęknięcia DNA w genie MLL, którego mutacje są częste w ostrych białaczkach[1][2]. Takie działanie wykazano w komórkach macierzystych krwi traktowanych flavonoidami in vitro.[3] Wysoki poziom flawonoidów w diecie kobiet ciężarnych jest podejrzewany o zwiększanie ryzyka wystąpienia bardzo rzadkich u niemowląt ostrych białaczek szpikowych (AML) stanowiących ok. 15% z całkowitej zachorowalności niemowląt na białaczki (34/milion urodzonych w USA)[4][5][6].









Przypisy |




  1. M.J. Thirman, H.J. Gill, R.C. Burnett, D. Mbangkollo i inni. Rearrangement of the MLL gene in acute lymphoblastic and acute myeloid leukemias with 11q23 chromosomal translocations. „N Engl J Med”. 329 (13), s. 909–914, 1993. DOI: 10.1056/NEJM199309233291302. PMID: 8361504. 


  2. R. Strick, P.L. Strissel, S. Borgers, S.L. Smith i inni. Dietary bioflavonoids induce cleavage in the MLL gene and may contribute to infant leukemia. „Proc Natl Acad Sci USA”. 97 (9), s. 4790–4795, 2000. DOI: 10.1073/pnas.070061297. PMID: 10758153. 


  3. S. Barjesteh van Waalwijk van Doorn-Khosrovani, J. Janssen, L.M. Maas, R.W. Godschalk i inni. Dietary flavonoids induce MLL translocations in primary human CD34+ cells. „Carcinogenesis”. 28 (8), s. 1703–1709, 2007. DOI: 10.1093/carcin/bgm102. PMID: 17468513. 


  4. J.A. Ross. Maternal diet and infant leukemia: a role for DNA topoisomerase II inhibitors?. „Int J Cancer Suppl”. 11, s. 26–28, 1998. PMID: 9876473. 


  5. J.A. Ross. Dietary flavonoids and the MLL gene: A pathway to infant leukemia?. „Proc Natl Acad Sci USA”. 97 (9), s. 4411–4413, 2000. PMID: 10781030. 


  6. L.G. Spector, Y. Xie, L.L. Robison, N.A. Heerema i inni. Maternal diet and infant leukemia: the DNA topoisomerase II inhibitor hypothesis: a report from the children’s oncology group. „Cancer Epidemiol Biomarkers Prev”. 14 (3), s. 651–655, 2005. DOI: 10.1158/1055-9965.EPI-04-0602. PMID: 15767345. 



Star of life.svgZapoznaj się z zastrzeżeniami dotyczącymi pojęć medycznych i pokrewnych w Wikipedii.










這個網誌中的熱門文章

12.7 cm/40 Type 89 naval gun

Shark

Wiciokrzew