Flawonoidy
Flawonoidy (związki flawonowe) – grupa organicznych związków chemicznych występujących w roślinach, spełniających funkcję barwników, przeciwutleniaczy i naturalnych insektycydów oraz fungicydów, chroniących przed atakiem ze strony owadów i grzybów. Większość z nich jest barwnikami zgromadzonymi w powierzchniowych warstwach tkanek roślinnych, nadając intensywny kolor i ograniczając szkodliwy wpływ promieniowania ultrafioletowego.
Flawonoidy są oparte na szkielecie 2-fenylochromanu lub 3-fenylochromanu (zwanego izoflawonem) przy czym większość typów flawonoidów (poza katechinami i antocyjanidynami) zawiera szkielet flawonu lub izoflawonu, z grupą ketonową w pozycji 4. Flawonoidy różnią się między sobą liczbą i rodzajem podstawników, przy czym różnice między związkami w poszczególnych klasach wynikają zazwyczaj z odmiennej budowy tylko jednego skrajnego pierścienia. Większość flawonoidów zawiera grupy hydroksylowe, z których jedna lub więcej jest zwykle połączona z cząsteczką cukru tworząc glikozydy.
Dotąd rozpoznano ponad 8000 różnych flawonoidów, a 500 z nich zostało lepiej poznanych. Ze względu na budowę chemiczną dzieli się na:
flawonole: kwercetyna, kemferol, mirycetyna, moryna i inne
flawony: luteolina, apigenina
flawanony: hesperydyna, naringenina, eryodoctyol
- flawanonole
izoflawony: daidzeina, genisteina, glicyteina
katechiny: katechina, galusan epigallokatechiny, tefalwin i pochodne
antocyjanidyny: cyjanidyna, delfinidyna, malwidyna, pelargonidyna, peonidyna, petunidyna
- Elementy strukturalne flawonoidów:
flawonol
flawon
flawanon
flawanonol
katechina
izoflawon
antocyjanidyna
Działanie lecznicze niektórych ziół jest uwarunkowane obecnością w nich odpowiednich flawonoidów. Flawonoidy wykazują między innymi działanie:
przeciwutleniające, uwarunkowane zdolnością hamowania aktywności lipooksygenaz i cyklooksygenaz oraz zdolnością chelatowania jonów metali przejściowych (np. żelaza), które uczestniczą w reakcjach prowadzących do wytwarzania reaktywnych form tlenu,
przeciwzapalnie, dzięki możliwości hamowania kaskady przemian kwasu arachidonowego prowadzącej do powstawania prozapalnych prostaglandyn. Efekt przeciwzapalny obserwowany jest również na skutek hamowania przez flawonoidy syntezy histaminy,- uszczelniające naczynia krwionośne, poprzez hamowanie aktywności enzymów proteolitycznych (elastazy, hialuronidazy) co prowadzi do wzmocnienia tkanki łącznej w śródbłonku naczyń, zwiększenia ich elastyczności i uszczelnienia ścianek; takie działanie jest przyczyną obserwowanego efektu przeciwwysiękowego i przeciwobrzękowego,
- rozkurczowe (spazmolityczne), poprzez hamowanie fosfodiesterazy cAMP, co powoduje rozkurcz mięśni gładkich naczyń krwionośnych, przewodu pokarmowego, dróg moczowych i żółciowych,
moczopędne poprzez drażnienie kanalików nerkowych i utrudnianie resorpcji zwrotnej w nerkach.
Ze względu na tak szerokie spektrum działania farmakologicznego, surowce zawierające flawonoidy stosuje się w leczeniu wielu schorzeń. Flawonoidy wchodzą między innymi w skład następujących roślin leczniczych:
- o działaniu przeciwzapalnym:
- jasnota biała
- fiołek trójbarwny
- arnika górska
- o działaniu moczopędnym:
- skrzyp polny
- pietruszka zwyczajna
- brzoza brodawkowata
- nawłoć pospolita
- o działaniu wzmacniającym na naczynia krwionośne:
- miłorząb japoński
- ruta zwyczajna
Flawonoidy są związkami występującymi powszechnie w roślinach, dzięki czemu stanowią codzienny element diety przeciętnego człowieka (ok. 1 g/dzień).
Występują m.in. w owocach (szczególnie owocach cytrusowych), warzywach (np. pomidory, papryka i brokuły), roślinach strączkowych (np. soi), herbacie, yerba mate i czerwonym winie.
Zawartość poszczególnych flawonoidów w warzywach czy owocach jest różna. Najbardziej popularnym i najlepiej poznanym flawonoidem jest kwercetyna i jej glikozydy.
Wpływ na płody ludzkie |
Stwierdzono iż flawonoidy są silnymi inhibitorami topoizomeraz i mogą wywoływać pęknięcia DNA w genie MLL, którego mutacje są częste w ostrych białaczkach[1][2]. Takie działanie wykazano w komórkach macierzystych krwi traktowanych flavonoidami in vitro.[3] Wysoki poziom flawonoidów w diecie kobiet ciężarnych jest podejrzewany o zwiększanie ryzyka wystąpienia bardzo rzadkich u niemowląt ostrych białaczek szpikowych (AML) stanowiących ok. 15% z całkowitej zachorowalności niemowląt na białaczki (34/milion urodzonych w USA)[4][5][6].
Przypisy |
↑ M.J. Thirman, H.J. Gill, R.C. Burnett, D. Mbangkollo i inni. Rearrangement of the MLL gene in acute lymphoblastic and acute myeloid leukemias with 11q23 chromosomal translocations. „N Engl J Med”. 329 (13), s. 909–914, 1993. DOI: 10.1056/NEJM199309233291302. PMID: 8361504.
↑ R. Strick, P.L. Strissel, S. Borgers, S.L. Smith i inni. Dietary bioflavonoids induce cleavage in the MLL gene and may contribute to infant leukemia. „Proc Natl Acad Sci USA”. 97 (9), s. 4790–4795, 2000. DOI: 10.1073/pnas.070061297. PMID: 10758153.
↑ S. Barjesteh van Waalwijk van Doorn-Khosrovani, J. Janssen, L.M. Maas, R.W. Godschalk i inni. Dietary flavonoids induce MLL translocations in primary human CD34+ cells. „Carcinogenesis”. 28 (8), s. 1703–1709, 2007. DOI: 10.1093/carcin/bgm102. PMID: 17468513.
↑ J.A. Ross. Maternal diet and infant leukemia: a role for DNA topoisomerase II inhibitors?. „Int J Cancer Suppl”. 11, s. 26–28, 1998. PMID: 9876473.
↑ J.A. Ross. Dietary flavonoids and the MLL gene: A pathway to infant leukemia?. „Proc Natl Acad Sci USA”. 97 (9), s. 4411–4413, 2000. PMID: 10781030.
↑ L.G. Spector, Y. Xie, L.L. Robison, N.A. Heerema i inni. Maternal diet and infant leukemia: the DNA topoisomerase II inhibitor hypothesis: a report from the children’s oncology group. „Cancer Epidemiol Biomarkers Prev”. 14 (3), s. 651–655, 2005. DOI: 10.1158/1055-9965.EPI-04-0602. PMID: 15767345.
Zapoznaj się z zastrzeżeniami dotyczącymi pojęć medycznych i pokrewnych w Wikipedii.
Kontrola autorytatywna (strukturalna klasa związków chemicznych):
NDL: 01181026
BNCF: 23825