Kwas kawowy
















































Kwas kawowy



Niepodpisana grafika związku chemicznego; prawdopodobnie struktura chemiczna bądź trójwymiarowy model cząsteczki


Niepodpisana grafika związku chemicznego; prawdopodobnie struktura chemiczna bądź trójwymiarowy model cząsteczki









Ogólne informacje
Wzór sumaryczny
C9H8O4

Masa molowa
180,16 g/mol
Wygląd
białe lub prawie białe kryształy lub płytki[1]
Identyfikacja

Numer CAS

331-39-5

PubChem
689043[2]

DrugBank
DB01880[3]






















































Podobne związki
Podobne związki

kwas cynamonowy
Jeżeli nie podano inaczej, dane dotyczą
stanu standardowego (25 °C, 1000 hPa)

Kwas kawowy (kwas 3,4-dihydroksycynamonowy) – organiczny związek chemiczny z grupy kwasów fenolowych.


Występuje w roślinach np. jemioła pospolita (Viscum album), glistnik jaskółcze ziele (Chelidonium maius). Posiada właściwości przeciwzapalne, żółciopędne, immunostymulacyjne, przeciwmiażdżycowe, antyagregacyjne, fungistatyczne (hamujące wzrost grzybów) i bakteriostatyczne.



Przypisy |




  1. abcd Polskie Towarzystwo Farmaceutyczne: Farmakopea Polska X. Warszawa: Urząd Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych, 2014, s. 4276. ISBN 978-83-63724-47-4.


  2. Kwas kawowy (CID: 689043) (ang.) w bazie PubChem, United States National Library of Medicine.


  3. ab Kwas kawowy (DB01880) – informacje o substancji aktywnej (ang.). DrugBank.








這個網誌中的熱門文章

12.7 cm/40 Type 89 naval gun

Rikitea

University of Vienna