Kwas kawowy
| |||||||||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||||||
Ogólne informacje | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Wzór sumaryczny | C9H8O4 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Masa molowa | 180,16 g/mol | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Wygląd | białe lub prawie białe kryształy lub płytki[1] | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Identyfikacja | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Numer CAS | 331-39-5 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
PubChem | 689043[2] | ||||||||||||||||||||||||||||||||
DrugBank | DB01880[3] | ||||||||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||||||
Podobne związki | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Podobne związki | kwas cynamonowy | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Jeżeli nie podano inaczej, dane dotyczą stanu standardowego (25 °C, 1000 hPa) |
Kwas kawowy (kwas 3,4-dihydroksycynamonowy) – organiczny związek chemiczny z grupy kwasów fenolowych.
Występuje w roślinach np. jemioła pospolita (Viscum album), glistnik jaskółcze ziele (Chelidonium maius). Posiada właściwości przeciwzapalne, żółciopędne, immunostymulacyjne, przeciwmiażdżycowe, antyagregacyjne, fungistatyczne (hamujące wzrost grzybów) i bakteriostatyczne.
Przypisy |
↑ abcd Polskie Towarzystwo Farmaceutyczne: Farmakopea Polska X. Warszawa: Urząd Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych, 2014, s. 4276. ISBN 978-83-63724-47-4.
↑ Kwas kawowy (CID: 689043) (ang.) w bazie PubChem, United States National Library of Medicine.
↑ ab Kwas kawowy (DB01880) – informacje o substancji aktywnej (ang.). DrugBank.