Kwercetyna
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Ogólne informacje | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Wzór sumaryczny | C15H10O7 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Masa molowa | 302,24 g/mol | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Wygląd | żółte, bezwonne, igiełkowate kryształy | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Identyfikacja | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Numer CAS | 117-39-5 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Jeżeli nie podano inaczej, dane dotyczą stanu standardowego (25 °C, 1000 hPa) |
Kwercetyna (z łac. quercetum – las dębowy) – organiczny wielopierścieniowy związek aromatyczny pochodzenia roślinnego z grupy flawonoli mający zastosowanie w lecznictwie. Stosowany jest też do barwienia bawełny na kolory brązowoczerwone, pomarańczowe i oliwkowoczarne oraz w analizie chemicznej jako odczynnik.
Występowanie |
Kwercetyna może występować jako pochodna glikozydowa lub w stanie wolnym[3]. Występuje m.in. w kwiatach głogu i kasztanowca.
Inne źródła występowania kwercetyny to: cebula, ciemne winogrono, Eriodictyon californicum, gwiazdnica, perełkowiec, wyka, ziele żurawki, ziele śledziennicy, ziele czerwca, owoc migdałecznika chebułowca oraz ziele estragonu[4], nasiona czarnuszki siewnej[5].
Najważniejsze glikozydy zawierające kwercetynę to:
- kwercytryna
- izokwercytryna
- rutyna
- hiperozyd
- awikularyna
Zastosowanie w lecznictwie |
Kwercetyna znajduje zastosowanie w lecznictwie[3][6][7]. Jest składnikiem wielu preparatów stosowanych pomocniczo w leczeniu alergii różnego pochodzenia w połączeniu z solami wapnia. Wykazuje aktywność przeciwalergiczną i przeciwzapalną poprzez hamowanie enzymów uczestniczących w produkcji leukotrienów i prostaglandyn. Hamuje również uwalnianie histaminy. Może być też stosowana w celu zmniejszenia aktywności hialuronidazy.
Przypisy |
↑ ab CRC Handbook of Chemistry and Physics, David R.D.R. Lide (red.), wyd. 90, Boca Raton: CRC Press, 2009, s. 3-452, ISBN 978-1-4200-9084-0 .
↑ Kwercetyna (nr Q4951) w katalogu produktów Sigma-Aldrich (Merck KGaA). [dostęp 2013-06-17].
↑ ab Stanisław Kohlmunzer: Farmakognozja. Podręcznik dla studentów farmacji. Warszawa: PZWL, 1998, s. 161-163. ISBN 83-200-2230-4.
↑ Antyoksydanty w ziołach. « Medycyna dawna i współczesna
↑ DorotaD. Mańkowska DorotaD., WiesławaW. Bylka WiesławaW., Nigella sativa L. – związki czynne, aktywność biologiczna, „Herba Polonica”, 59 (1), Instytut Roślin i Przetworów Zielarskich w Poznaniu, 2009, s. 112, ISSN 0018-0599 .
↑ Flawonoidy w serwisie Farmakognozja online
↑ Henryk Różański: Fitoterapia. [dostęp 31 sierpnia 2008].