Kwas kumarowy













































Kwas p-kumarowy






Niepodpisana grafika związku chemicznego; prawdopodobnie struktura chemiczna bądź trójwymiarowy model cząsteczki

Niepodpisana grafika związku chemicznego; prawdopodobnie struktura chemiczna bądź trójwymiarowy model cząsteczki










Ogólne informacje
Wzór sumaryczny
C9H8O3

Masa molowa
164,15 g/mol
Wygląd
proszek barwy białej do żółtej
Identyfikacja

Numer CAS

501-98-4

PubChem
24893127[1]




































Podobne związki
Podobne związki

kwas cynamonowy, kwas kawowy, kumaryna, kumaron
Pochodne metoksylowe

kwas ferulowy, kwas synapinowy
Jeżeli nie podano inaczej, dane dotyczą
stanu standardowego (25 °C, 1000 hPa)

Kwas kumarowy – organiczny związek chemiczny z grupy kwasów fenolowych, pochodna kwasu cynamonowego. Ze względu na położenie grupy hydroksylowej można wyróżnić trzy izomery: orto, meta i para. Izomer para jest izomerem najbardziej rozpowszechnionym w przyrodzie.


























Kwasy kumarowe
Nazwa Numer CAS Struktura
Kwas o-kumarowy 614-60-8
2-hydroxycinnamic acid.svg
Kwas m-kumarowy 621-54-5
3-(3-hydroxyphenyl)-acrylic acid.svg
Kwas p-kumarowy 501-98-4
Coumaric acid acsv.svg

Kwas kumarowy jest jednym z głównych budulców lignocelulozy. Znajduje się w wielu gatunkach roślin, m.in. orzeszkach ziemnych, pomidorach, marchwi i czosnku. Ma własności przeciwutleniające[2]. Uważa się, że zmniejsza ryzyka wystąpienia raka żołądka przez ograniczenie powstawania nitrozoamin[3].


Zobacz też: kumaryna



Przypisy |




  1. Kwas kumarowy (CID: 24893127) (ang.) w bazie PubChem, United States National Library of Medicine.


  2. LR. Ferguson, ST. Zhu, PJ. Harris. Antioxidant and antigenotoxic effects of plant cell wall hydroxycinnamic acids in cultured HT-29 cells. „Mol Nutr Food Res”. 49 (6), s. 585-593, 2005. DOI: 10.1002/mnfr.200500014. PMID: 15841493. 


  3. Kikugawa, Kiyomi, Hakamada, Tomoko, Hasunuma, Makiko, Kurechi, Tsutao. Reaction of p-hydroxycinnamic acid derivatives with nitrite and its relevance to nitrosamine formation. „Journal of Agricultural and Food Chemistry”. 31 (4), s. 780-785, 1983. DOI: 10.1021/jf00118a025. 








這個網誌中的熱門文章

12.7 cm/40 Type 89 naval gun

Rikitea

University of Vienna