Kwas kumarowy
| |||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||
Ogólne informacje | |||||||||||||||||||
Wzór sumaryczny | C9H8O3 | ||||||||||||||||||
Masa molowa | 164,15 g/mol | ||||||||||||||||||
Wygląd | proszek barwy białej do żółtej | ||||||||||||||||||
Identyfikacja | |||||||||||||||||||
Numer CAS | 501-98-4 | ||||||||||||||||||
PubChem | 24893127[1] | ||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||
Podobne związki | |||||||||||||||||||
Podobne związki | kwas cynamonowy, kwas kawowy, kumaryna, kumaron | ||||||||||||||||||
Pochodne metoksylowe | kwas ferulowy, kwas synapinowy | ||||||||||||||||||
Jeżeli nie podano inaczej, dane dotyczą stanu standardowego (25 °C, 1000 hPa) |
Kwas kumarowy – organiczny związek chemiczny z grupy kwasów fenolowych, pochodna kwasu cynamonowego. Ze względu na położenie grupy hydroksylowej można wyróżnić trzy izomery: orto, meta i para. Izomer para jest izomerem najbardziej rozpowszechnionym w przyrodzie.
Nazwa | Numer CAS | Struktura |
---|---|---|
Kwas o-kumarowy | 614-60-8 | |
Kwas m-kumarowy | 621-54-5 | |
Kwas p-kumarowy | 501-98-4 |
Kwas kumarowy jest jednym z głównych budulców lignocelulozy. Znajduje się w wielu gatunkach roślin, m.in. orzeszkach ziemnych, pomidorach, marchwi i czosnku. Ma własności przeciwutleniające[2]. Uważa się, że zmniejsza ryzyka wystąpienia raka żołądka przez ograniczenie powstawania nitrozoamin[3].
Zobacz też: kumaryna
Przypisy |
↑ Kwas kumarowy (CID: 24893127) (ang.) w bazie PubChem, United States National Library of Medicine.
↑ LR. Ferguson, ST. Zhu, PJ. Harris. Antioxidant and antigenotoxic effects of plant cell wall hydroxycinnamic acids in cultured HT-29 cells. „Mol Nutr Food Res”. 49 (6), s. 585-593, 2005. DOI: 10.1002/mnfr.200500014. PMID: 15841493.
↑ Kikugawa, Kiyomi, Hakamada, Tomoko, Hasunuma, Makiko, Kurechi, Tsutao. Reaction of p-hydroxycinnamic acid derivatives with nitrite and its relevance to nitrosamine formation. „Journal of Agricultural and Food Chemistry”. 31 (4), s. 780-785, 1983. DOI: 10.1021/jf00118a025.