Cielęcina
Cielęcina – mięso cieląt w wieku od 2 tygodni do 6 miesięcy. Większość zwierząt zabijanych na cielęcinę to buhajki ras mlecznych, zatem nieprzydatne w produkcji mleka. Najlepszej jakości mięso pochodzi ze zwierząt 4-8 tygodniowych, karmionych głównie mlekiem, jednakże większość cieląt w wielkoprzemysłowych hodowlach karmi się ubogą w żelazo karmą zastępczą[potrzebny przypis]. Wywołana w ten sposób anemia zapewnia atrakcyjny wizualnie, blady kolor mięsa.
Cielęcina należy do mięs czerwonych. Ma jasnoróżowy lub różowy, połyskujący kolor i charakterystyczny, lekko kwaśny zapach. Delikatne, luźne mięso jest silnie poprzerastane równie delikatną tkanką łączną i prawie nie zawiera tkanki tłuszczowej.
Przyprawy do cielęciny to: bazylia, estragon, cząber, lubczyk, majeranek, pieprz, kolendra, ziele angielskie, liść laurowy, a także cebula i czosnek. Gotowe potrawy mogą być przyprawione zieloną pietruszką lub szczypiorkiem. Cielęcinę przyrządza się na wiele różnych sposobów: smażoną, gotowaną, pieczoną na grillu, nadziewaną. Przyrządza się z niej potrawki, nóżki cielęce się często panieruje. Mielone mięso cielęce jest suche, dobrze więc jest je łączyć z bardziej tłustymi mięsami.
Wartości odżywcze |
Kalorie | 107 |
Białko | 19,9g |
Tłuszcz | 2,8g |
Węglowodany | 0g |
Błonnik pokarmowy | 0g |
Sód | 87mg |
Potas | 395mg |
Wapń | 11mg |
Fosfor | 199mg |
Żelazo | 2,9mg |
Magnez | 15mg |
Witamina E | 0,34mg |
Tiamina | 0,140mg |
Ryboflawina | 0,400mg |
Niacyna | 6,10mg |
Witamina C | 0,0mg |
Kalorie | 109 |
Białko | 19,9g |
Tłuszcz | 3,1g |
Węglowodany | 0g |
Błonnik pokarmowy | 0g |
Sód | 128mg |
Potas | 246mg |
Wapń | 10mg |
Fosfor | 160mg |
Żelazo | 2,4mg |
Magnez | 16mg |
Witamina E | 0,33mg |
Tiamina | 0,180mg |
Ryboflawina | 0,280mg |
Niacyna | 6,50mg |
Witamina C | 0,0mg |
Zobacz też |
- baranina
- jagnięcina
- dziczyzna
- konina
- wołowina
- wieprzowina
Przypisy |
↑ ab HannaH. Kunchanowicz HannaH. i inni, Wartości odżywcze wybranych produktów spożywczych i typowych potraw, Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 1997, s. 34-35, ISBN 83-200-2099-9 .