Cielęcina






Gicz cielęca - potrawa serwowana w gospodzie


Cielęcina – mięso cieląt w wieku od 2 tygodni do 6 miesięcy. Większość zwierząt zabijanych na cielęcinę to buhajki ras mlecznych, zatem nieprzydatne w produkcji mleka. Najlepszej jakości mięso pochodzi ze zwierząt 4-8 tygodniowych, karmionych głównie mlekiem, jednakże większość cieląt w wielkoprzemysłowych hodowlach karmi się ubogą w żelazo karmą zastępczą[potrzebny przypis]. Wywołana w ten sposób anemia zapewnia atrakcyjny wizualnie, blady kolor mięsa.


Cielęcina należy do mięs czerwonych. Ma jasnoróżowy lub różowy, połyskujący kolor i charakterystyczny, lekko kwaśny zapach. Delikatne, luźne mięso jest silnie poprzerastane równie delikatną tkanką łączną i prawie nie zawiera tkanki tłuszczowej.


Przyprawy do cielęciny to: bazylia, estragon, cząber, lubczyk, majeranek, pieprz, kolendra, ziele angielskie, liść laurowy, a także cebula i czosnek. Gotowe potrawy mogą być przyprawione zieloną pietruszką lub szczypiorkiem. Cielęcinę przyrządza się na wiele różnych sposobów: smażoną, gotowaną, pieczoną na grillu, nadziewaną. Przyrządza się z niej potrawki, nóżki cielęce się często panieruje. Mielone mięso cielęce jest suche, dobrze więc jest je łączyć z bardziej tłustymi mięsami.



Wartości odżywcze |






































































Wartości odżywcze mięsa z łopatki w 100 g[1]

Kalorie
107

Białko
19,9g

Tłuszcz
2,8g

Węglowodany
0g

Błonnik pokarmowy
0g

Sód
87mg

Potas
395mg

Wapń
11mg

Fosfor
199mg

Żelazo
2,9mg

Magnez
15mg

Witamina E
0,34mg

Tiamina
0,140mg

Ryboflawina
0,400mg

Niacyna
6,10mg

Witamina C
0,0mg





































































Wartości odżywcze udźca w 100 g[1]

Kalorie
109

Białko
19,9g

Tłuszcz
3,1g

Węglowodany
0g

Błonnik pokarmowy
0g

Sód
128mg

Potas
246mg

Wapń
10mg

Fosfor
160mg

Żelazo
2,4mg

Magnez
16mg

Witamina E
0,33mg

Tiamina
0,180mg

Ryboflawina
0,280mg

Niacyna
6,50mg

Witamina C
0,0mg


Zobacz też |



  • baranina

  • jagnięcina

  • dziczyzna

  • konina

  • wołowina

  • wieprzowina



Przypisy |




  1. ab HannaH. Kunchanowicz HannaH. i inni, Wartości odżywcze wybranych produktów spożywczych i typowych potraw, Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 1997, s. 34-35, ISBN 83-200-2099-9 .








這個網誌中的熱門文章

12.7 cm/40 Type 89 naval gun

Rikitea

University of Vienna